Aracınızın muayene işleminin başlatılabilmesi için aşağıda adı geçen belgelerin eksiksiz olarak yanınıda bulundurulması gerekmektedir. Aksi halde aracınızın muayene işlemi başlatılmayacaktır.
Tüm araçlar için;
Ruhsat (TrafikTescil Belgesi ve/veya Motorlu Araç Trafik Belgesi) :Aracınızın ruhsatı muayene sırasında mutlaka yanınızda olmalıdır. Ruhsatınızın içinde “muayene onayı” alanı bulunmuyor ise, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı odalardan EK-1 belgesi ( Trafik Tescil müracaat ve işlem formu) almanız, araç bilgilerinin üzerinde eksiksiz olarak doldurmanız ve muayeneye gelirken bu belgeyi de getirmeniz gerekmektedir.
Satış ve devirlerde, Tescil Belgesi noter tarafından alındığından yenisi düzenlenene kadar, noter tarafından verilen “EK-44 Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge” (geçerlilik tarihi dolmamış) muayene sırasında yanınızda olmalıdır.
Trafik Sigortası: Trafik sigortanızın tarihini muayene öncesi kontrol edin. Tarihi geçmiş sigortaların yenilenmesi ve sonrasında muayene işlemine gelinmesi önemlidir. Tarihi geçmemiş mali sorumluluk akit belgesi olarak adlandırılan "Trafik Sigortası" insan taşımada kullanılmayan römorklar hariç tüm araçlar için zorunlu bir belgedir. İnsan taşımada kullanılmayan römorklar, kendilerini çeken aracın sigortasına dahildir ve bu nedenle kendilerinden ekstra bir akit belgesi talep edilemez.
Vergi Borcu sorgulaması: TÜVTURK istasyonlarında, motorlu taşıt vergisine tabi olmayan resmi araçlar, traktörler ve römorklar da dahil olmak üzere tüm motorlu ve motorsuz araçların gerçek zamanlı borç sorgulaması yapılmaktadır. Vergi borcu, trafik para cezası ve OGS kaçak geçiş cezası çıkmaması durumunda muayene işlemleriniz başlatılmaktadır. İstasyonda yapılan sorgulamada aracınıza ait vergi borcu, trafik ve OGS geçiş cezası çıkması halinde muayene işlemleriniz başlatılmaz;
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi websitesi www.gib.gov.tr adresinden,
G
erçek zamanlı çalışan en yakın vergi dairesinden ödeme ve borç kontrollerinizi yaparak muayeneye gelebilirsiniz.
Gerçek zamanlı çalışmayan vergi dairelerine bağlı borç gözükme durumları ile diğer borçlu durumlar için “Fenni Muayene İzin Belgesi” talep edilecektir.
Geçerli egzoz gazı emisyon ölçümünün olmaması 01 Ocak 2010 tarihinden itibaren Ağır Kusur olarak değişmiştir. Bu nedenle muayeneye gelmeden önce egzoz gazı emisyon geçerlilik tarihini kontrol ediniz. Bu hizmet TÜVTURK istasyonlarından da alınabilir. Egzoz gazı emisyon ölçüm hizmeti verilen istasyonlarımız için lütfen tıklayınız
LPG veya CNG takılı araçlar için ek olarak:
Gaz Sızdırmazlık Raporu: LPG veya CNG takılı araçlar için muayeneye gelmeden önce alınması gereken rapordur. LPG/CNG Ruhsatı, "Gaz Sızdırmalık Raporu" yerine kullanılamaz. Gaz Sızdırmazlık Raporunun geçerlilik süresi 1 aydır.
Üzerinde tadilat yapılan ve tadilat sonrası özel muayenesi yapılacak araçlar için yukarıdaki belgelere ek olarak:
Yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları
Şöförler Cemiyetin'den alınan EK-1 Belgesi
LPG veya CNG takılı araçtaki diğer tadilatlar ya da yeni taktırılmış LPG veya CNG'nin ruhsata işlenmesine yönelik yapılan tadilat sonrası muayenesi için Montaj Tespit ve Gaz Sızdırmazlık Raporu
Önemli Not: Yukarıda belirtilen tüm belgelerin asılları getirilmelidir.
Zorunlu Ekipmanlar Listesi
İlk yardım çantası: Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet.
Büyük sargı bezi (10 cm x 3-5 m), 2 Adet
Hidrofil gaz steril (10x10 cm 50’lik kutu), 1 Kutu
Üçgen sargı, 3 Adet
Antiseptik solüsyon (50 ml), 1 Adet
Flaster (2 cm x 5 m), 1 Adet
Çengelli İğne, 10 Adet
Küçük makas (paslanmaz çelik), 1 Adet
Esmark bandajı, 1 Adet
Turnike (En az 50 cm örgülü tekstil malzemeden), 1 Adet
Yara bandı, 10 Adet
Alüminyum yanık örtüsü, 1 Adet
Tıbbı eldiven, 2 Çift
El feneri, 1 Adet
Üçgen Reflektör: Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet.
Yangın Söndürme Cihazı: Sayısı, cinsi ve kapasitesi araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterir.
Stepne: Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tarım orman römorkları da dahil olmak üzere tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda bulundurulacaktır.
Runfled lastikleri olan, orjinalinde stepne bulunmayan ve lastik tamiri kiti bulunan araçlarda stepne bulundurma koşulu aranmamaktadır.
Yangın tüpü:
Binek araçlarda 1 adet 1 kg
Yolcu sayısı 26 ya kadar olan otobüsler için 2 adet 2 kg
Azami ağırlığı 12 tondan küçük olan kamyonlarda 1 adet 4 kg
Araç tehlikeli madde taşıyor ise 2 adet 6 kg
Araç sınıfına göre ek diğer zorunlu ekipmanlar:
Taksi otomobiller: Her zaman kullanılır durumda taksimetre.
Kamyon ve çekiciler: 1 adet Engel işareti. (E veya e onaylı)
Otobüsler: 1 adet Engel işareti. (E veya e onaylı); pencere halindeki güvenlik çıkışlarının her birinin yanında en az bir adet kırma çekici
Traktörler: Flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli, uyarı lambası.
Şehirlerarası yük veya yolcu nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekiciler: Her zaman kullanılır durumda takograf.
Römorklar (traktör römorkları dahil) ve kamyonlar: Uygun boyutlarda ve yeterli sayıda arka işaret levhası. (E veya e onaylı)
Traktör römorkları: Azami hızı saatte 30 km’nin altında olanlarda 1 adet adet üçgen şeklinde arka işaret levhası. (E veya e onaylı)
Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre yetki belgesi almış yolcu taşımacılığında kullanılan araçlar: Her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesi.
Motosikletler ve motorlu bisikletler: Kask ve koruyucu gözlük
* Ekipmanların adetleri ve özellikleri araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterebilir.
* Araç muayenesinin sağlıklı gerçekleştirilebilmesi için muayeneye gelmeden önce aracın dış, alt ve motor havuzu temizliğini ve tehlikeli madde taşıyan araçların boş olmasını sağlamanızı önemle rica ederiz.
Araç Muayene Fiyat Listesi
T.C. Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 11 Aralık 2009 tarih ve 2010/KUGM-02 sayılı Genelge ile araç muayene ücretleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir
2010 Yılı Fiyat Listesi
Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker
168,74 TL
Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork
126,26 TL
Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet
64,90 TL
Ödemeler nakit olarak kabul edilmektedir.
YuYukarıda kategorileri belirtilmiş araç sınıfları dışında kalan taşıtların, hangi kategoriden ücretlendirilecekleri T.C Ulaştırma Bakanlığınca belirlenir.
2918 sayılı "Karayolları Trafik Kanunu"nun 35. maddesi uyarınca, muayene süresi geçirilen her araçtan, gecikilen beher ay için muayene ücreti %5 oranında fazla bedel ile tahsil edilir.fazlası ile tahsil edilir.r>
Fiyatlara KDV dahildir.
Not:Muayene raporu sonucuna göre "Ağır Kusurlu" veya "Emniyetsiz" olduğu belirlenen araçların muayeneleri onaylanmaz. Bu araçlar muayene tekrarını, bir ay içinde aynı muayene istasyonunda ücretsiz yaptırabilirler. Muayene tekrarı yapılmış olan veya bir aylık süre içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır.